vrijdag 4 december 2015

Een joggingbroek naaien

Graag wil ik met jullie op deze blog ook delen hoe je zelf een joggingbroek kan maken. In de uitleg is een joggingbroek voor volwassenen gemaakt, maar de methode kan ook worden gebruikt voor broeken van baby's en kinderen. De truc komt van mijn schoonmoeder, toen ik nog aan het begin zat van mijn vaardigheid.




De benodigdheden

Wat je voor het maken van je eigen joggingbroek nodig hebt, is:
- patroonpapier
- je stof
- een stoffenschaar
- een speldenkussen
- spelden
- draad die bij de stof past
- elastiek
- een spoeltje
- een veiligheidsspeld
Wat je ook nodig hebt, dat niet op de foto staat, is een joggingbroek die je al had en past en een naaimachine.

Foto 1


Stap 1 – Het patroontekenen op papier


Allereerst heb je een eigen joggingbroek nodig om dit het makkelijkst te kunnen tekenen. Het moet wel een joggingbroek zijn die je al past. Vouw de joggingbroek netjes verticaal dubbel en leg deze zoals onderstaand op het patroonpapier, zoals te zien is op foto 1. Teken nu netjes de vorm van de joggingbroek over en leg je eigen joggingbroek weg. Zelf teken ik altijd met potlood, dan kun je eventuele foutjes nog weg halen. Knip nu het patroon uit en je hebt een basispatroon van een joggingbroek, zoals te zien is in figuur 2. Denk er wel aan, dat je de joggingbroek dicht bij de rand uittekent en knip, zodat je geen papier verspilt.  Vergeet bij het tekenen ook niet om na te gaan of er al elastiek in je oude joggingbroek zit of niet, dit mag namelijk niet worden mee getekend.
Foto 2
Foto 3



Stap 2 – Het uit de stof knippen en de stof spelden


Let op ; normaal gesproken hoor je stoffen te strijken, met de stof die ik gebruik hoeft dat niet, omdat dit vanzelf makkelijk glad te strijken is met je handen.

Nu je een patroon hebt van een vierde deel van de joggingbroek en een voor en/of achterkant van de joggingbroek, kun je het patroon uit de stof knippen. Leg de stof zo glad mogelijk neer en leg hier overheen het patroon. Doe nu elke 15cm een speld in zowel de stof als het patroon, dit voorkomt het schuiven van zowel de stof als het patroon. Knip het patroon twee keer uit op de manier, zoals te zien is op foto 4 en twee keer zoals op foto 5. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je een broek krijgt met de goede kanten van de stof aan de buitenkant. Bij het uitknippen moet je naast wat je hebt getekend op het papier, ook een randje extra knippen, dit is voor de naad. Dit is te zien op foto 6. Let tijdens het knippen ook op de manier waarop je het patroon neerlegt voor je het uitknipt, om ook stof te besparen.
Foto 4
 Foto 5
Foto 6

Stap 3 - Het naaien van de broekspijpen

Als je de zijkanten van de broekspijpen dicht gaat naaien, doe dan de buitenkanten netjes met alle hoeken op elkaar. Dan kan je netjes een lijn naaien, foto 7 te zien is. Doe dit met beide zijkanten, zoals te zien in foto 8. Het netjes afwerken van de naden doen we bij stap 5.
Stap 4 – De broekspijpen aan elkaar naaien


Om de broekspijpen netjes aan elkaar te naaien, moet je 1 broekspijp binnenste buiten vouwen en die andere er in doen met de buitenkanten op elkaar, zoals op foto 9. Nu kan je de naden bij het kruis dicht naaien, als je de naden netjes op elkaar legt, zoals nog niet gedaan is op de foto. Als je na het naaien de binnenste broekspijp eruit haalt en de broek weer naar buiten keert, lijkt het al op een broek. Het ziet er dan zo uit als op figuur 10.



Foto 7

Figuur 8

Stap 5 – Netjes afwerken

Netjes afwerken kan op meerdere manieren, in deze uitleg leg ik er twee uit. Je kan met de kartelschaar een randje niet al te dicht op de naad van de stof van je project afknippen, maar je kan ook langs de randen en uiteinden van de stof een zigzagsteek maken met een naaimachine. In figuur 11 zie je de zigzagsteek en figuur 12 het resultaat van de kartelschaar. Beiden zijn oplossingen om het netjes af te werken, maar tegelijk is niet nodig. Wel moet je dit met elke rand doen, want dit voorkomt het rafelen van de stof.

Figuur 11
Figuur 12

Stap 6 – Het elastiek inrijgen


Bij het inrijgen van het elastiek maak je  in de bovenkant en aan de onderkant van beide broekspijpen een tunnel door de stof dubbel te vouwen en vast te stikken. Laat wel een klein gaatje over waar het elastiek door heen kan. Meet wel eerst hoe breed het elastiek is. Zie figuur 13. Voor je een stuk elastiek afknipt, meet eerst ook hoeveel je nodig hebt om zowel een te kort elastiek te voorkomen en bij een teveel elastiek geen elastiekte hoeven weggooien en verspillen.
Figuur 13

Figuur 14


Figuur 15

Klaar!

1 opmerking:

  1. Heel leuk Laura maar je patroon klopt niet. Een broek is aan de achterkant niet hetzelfde als de voorkant. De achterkant is groter en wat hoger. Kijk maar naar een écht broekpatroon dan zie je het verschil. Groetjes. Suzy.

    BeantwoordenVerwijderen