maandag 16 november 2015

Wat is er leuk aan de winter!?

Winterdipjes. Het komt veel voor, omdat mensen op zien tegen de kou, de donkere wolken en omdat ze simpelweg niet meer kunnen genieten van wat er in de zomer mogelijk is. In de winter kun je ook genieten, maar dan van andere dingen. Ik hou van de winter, dus heb voor jullie een lijst gemaakt van activiteiten die je kunt die je kunt doen in de winter en manieren om wel te genieten van het koude weer.


Knutselen
In de zomer vind ik het zelf zonde van het mooie weer om binnen te werken en ondanks ik geen fan ben van zomer of warmte, knutsel en naai ik daarom veel minder in die periode. In de winter is het buiten vaak meer regenachtig dan dat er sneeuw ligt, dus is het een mooie gelegenheid om te knutselen. Via Pinterest en knutselwebsites zijn leuke werkjes te vinden om te maken met vaak ook een uitleg er bij en bij speelgoedwinkels zijn zelfs kant-en-klare verpakkingen te koop. De kant-en-klare verpakkingen zijn ook verkrijgbaar bij de HEMA en de Action.

Vuurkorf
Zomers is dit natuurlijk ook gezellig en fijn als het gaat afkoelen. In de winter kan dit net zo leuk zijn, alleen dan met je jas aan en warme drankjes! Als je een open haard hebt, maak hier dan goed gebruik van. De geur alleen al kan je goed doen, naast de warmte die het afgeeft.

Kerstdecoraties maken
Als je toch al bezig bent met knutselen, kun je ook leuke en soms ook op een simpele manier kerstdecoratie maken. Gepersonaliseerde kerstballen, schattige sneeuw- en kerstmannetjes van WC-rollen en simpele kerstboompjes met gekleurd ijzerdraad. Er is van alles te vinden. Laat ook vooral je eigen en je kindje zijn/haar creativiteit er op los! Veel ideeën zijn ook op bronnen als Pinterest te vinden. Ook uiteraard een mooi moment om leuke herinneringen vast te leggen in kerstballen die de komende 10 jaar nog in de boom zal hangen.

Kerstmarkten
Soms is dit een dure activiteit als je bijvoorbeeld naar België, Duitsland of zelfs Engeland gaat voor een weekendje weg, maar er zijn ook kerstmarkten dichterbij dan je denkt. Vaak in de grote steden in de buurt zijn altijd wel een keer kerstmarkten, al is het maar voor een dag. Veel hoef je niet perse te kopen, want je kan er ook gezellig een chocolademelkje drinken en de mooie kraampjes hun verkoop en lichtjes op dak bekijken!

Boswandeling 
Klinkt gek, maar zeker in de winter kan het heerlijk zijn om even een wandeling te maken door het bos. Al helemaal wanneer het gesneeuwd heeft, want dan is het bos natuurlijk extra mooi en zelfs sprookjesachtig. Ook in de herfst is dit lekker. Als het regent is het wat minder en dan zou ik ook vaker binnen blijven, maar als het zonnetje schijnt kun je ook nog lekker wandelen. Eikels, kastanjes en beukennootjes zoeken en daarna gezellig er een knutselwerkjes van maken! Je kunt tijdens een wandeling ook mooie foto's maken van alle mooie paddenstoelen die er staan en je kindje meteen leren welke paddenstoelen het zijn.



Bakken
Bakken van taart, koekjes, muffins kan eigenlijk ook zomers, maar omdat het in de winter ook het weer voor is, vind ik dit toch een winteractiviteit. Mede omdat er rond november ook andere recepten te krijgen zijn voor de snacks die in december het lekkerst zijn, zoals oliebollen, speculaas (ook gevuld), banketstaaf, pepernoten en taaitaai. Het is binnen en door de oven vaak knus warm met de lekkere geuren erbij, dus geniet lekker van de bakkunsten van jou en je kind(eren). Recepten kun je ook via internet vinden en zijn vaak goedkoper en soms leuker dan de kant-en-klare verpakkingen uit de supermarkt. Probeer het eens op de website van Albert Heijn of Smulweb.

Filmavond
Sommige mensen, wij ook, kijken regelmatig films en maken er niks speciaals van. Dit zou je wel kunnen doen; lekker chipjes, nootjes en/of popcorn op tafel te zetten, samen film uit te zoeken, chocomelk met slagroom te maken en dan samen onder een dekentje op de bank gaan zitten maakt een film kijken toch iets meer speciaal. Helaas zijn er nog maar weinig videotheken open met een ruim assortiment, maar ook bij de bibliotheek kun je soms nog terecht voor DVD's. Dat is ook meteen een uitje.

Bordspelen
Gezellig even genieten van elkaars aanwezigheid en toch wat leuks doen samen? Dat kan met een bordspel. Tegenwoordig lijkt het ouderwets om gezellig nog een bordspel met elkaar te spelen, maar het is vele malen gezelliger dan de schermpjes die overal te zien en te krijgen zijn. Natuurlijk is een filmavondje leuk, maar toch geef ik mijn voorkeur aan de bordspellen om de mensen om mij heen te kunnen zien, horen en dus ook aan kijken en met ze praten. En heb je geen idee wat je moet spelen, of heb je te weinig bordspellen in huis? Misschien een leuk uitje naar de speelgoedwinkel om er samen 1 uit te zoeken of een leuke tip voor elkaar voor onder de boom met kerst!

Lezen
In de lente- en herfstzon lees ik zelf ook graag, maar ik lees liever in de winter en lees ik graag ook met kinderen. Gezellig knus met de kinderen op schoot of bij elkaar op de bank een boek voorlezen kan ook heel veel pret zijn. En je stimuleert ze uiteraard om te gaan lezen.


Buitenpret
Natuurlijk moet niemand het winterpret in het algemeen vergeten! Het sneeuwpop bouwen, een fort maken voor een sneeuwballen gevecht, het schaatsen, sleeën en als het mogelijk is zelfs skiën en snowboarden. Voor de laatste twee moet je wel een grote hoge berg in de buurt hebben, voor kinderen is het gelukkig vaak niet nodig om er helemaal voor naar de Alpen de rijden, want dit kan soms ook gewoon in de duinen zijn bijvoorbeeld.

Ik hoop dat jullie net zo genieten van de winter als dat ik doe. Tips voor mij om te genieten van de hitte in de zomer zijn altijd welkom!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten