vrijdag 8 april 2016

Noodpakket voor kinderen

Naast dat mama's en papa's vaak wel alles hebben voorbereid, zijn kinderen niet onbelangrijk om te vergeten. Daarom ook een blogpost over wat je mee kunt nemen voor de kinderen. Naast hun dagelijkse behoeften als eten, water, hygiƫne en EHBO hebben kinderen namelijk ook aandacht, liefde en vermaak nodig. Kinderen zijn tijdens noodgevallen soms angstig en hebben veel vragen, daarom speciaal de kinderen ook even in de aandacht.



Voor vermaak (en een beetje afleiding van de situatie) kun je onwijs veel speelgoed in een noodpakket proppen. Dit kan leuk zijn, maar is totaal niet handig. Houd het klein en compact, want als je wel een keer het huis uit moet, moet je wel alles mee kunnen nemen.

Licht een kind in
Een kind hoeft niet altijd al het bloederige en vieze te horen van alle details van de gebeurtenis(sen), toch is het ook voor een kind fijn om te weten wat er aan de hand is. Denk na over de leeftijd en de algemene kennis van een kind en aan de hand daarvan kun je je kind (of het kind bij je op dat moment) inlichten over alles. Een kind van 3 jaar oud kan veel vragen hebben, je kunt deze op het niveau van het kind beantwoorden. Een kind van 10 kan sneller begrijpen dat het nu even te hectisch is om te veel vragen te stellen, maar vergeet ook zijn/haar behoefte niet als het gaat om antwoorden krijgen. Is het pas een half jaar oud, houd het kind dan bij je, maar knuffel het niet teveel. Ook het kind voelt aan dat jij bang bent en ook het te veel en te hard knuffelen kan impact op een klein kind hebben. 

Denk wel na over de gebeurtenis zelf, is het wel nodig om een kind in te lichten? Is de situatie erg genoeg om er een kind mee lastig te vallen? Gaan er veel veranderingen komen?

Geef het kind aandacht
De aandacht is ook heel belangrijk. Tijdens noodsituaties is het altijd belangrijk om basisbehoeften voorop te stellen, het is alleen nu zo dat aandacht ook een basisbehoefte van een kind is. Krijgt een kind geen aandacht, dan kan dit hele erge gevolgen hebben en kan een noodsituatie zelfs als traumatisch worden ervaren. Geef het kind een extra knuffel, speel even een woordspelletje (zoals je onderweg in de auto zou doen) of kijk gezellig samen naar de wolken of sterren.


Voedsel en zo
Water is gezonder en melk is soms verplicht en daarom niet eens meer lekker. Denk daarom als een kind en geef het ook de mogelijkheid om een keer wat lekkers te kunnen eten en drinken. Pakjes Fristi, Chocomelk, Taksi en Wicky hoef je niet in de koelkast te bewaren en zijn daarom makkelijk twee jaar lang houdbaar. Je hoeft ze niet extra te verwennen, maar een pakje lekkers per dag (het is toch een meer speciale dag dan normaal) kan naar mijn mening geen kwaad. Ook lekkernijen niet vergeten. Snoep is geen eerste levensbehoefte, dus daarom hoeft dat ook niet, maar vergeet niet dat het wel eens lekker kan zijn om iets lekkers te eten. Denk aan Sultana, Bifi-worstjes, Liga en rijstwafels met kruiden.

Iets wat je normaal niet zou eten is dus genoeg. Krijgt een kind wel vaker een glas Taksi en weinig volle melk wat het zo lekker vindt, dan kun je natuurlijk ook dat doen. Wil het een keer Sultana in plaats van Liga. dan is ook dat fijn om te eten als extraatje.

Vermaak
Voor een kind (en ook voor jou) kan dit ook vrij belangrijk zijn. Een kind moet de aandacht even ergens anders kunnen hebben dan alleen bij een erge gebeurtenis en jij moet even je aandacht van het kind af kunnen houden omdat er ook 'grote mensen zaken' geregeld moeten worden. Daarom is het handig en leuk om er ook wat spulletjes in te doen voor vermaak. Een leuk leesboek, kleurboek met kleurtjes of klei kan al heel wat doen!

Liefde en veiligheid
Als je weg gaat, is het altijd fijn om een knuffeltje mee te hebben, vergeet deze vooral niet. Natuurlijk vergat je die al nooit, maar in nare gebeurtenissen en hectische situaties kunnen die nog wel eens worden vergeten. Ben je thuis, dan kan het ook nog wel eens een extra veilig gevoel geven (naast de aanwezigheid van ouders en broer(tjes) of zus(jes) en het krijgen van aandacht) om heel simpel hun eigen kussen te hebben met favoriete kussensloop of het gebruik van favoriete bestek, mok of servies.

Heb jij je noodpakket al kindproof gemaakt?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten