zaterdag 9 januari 2016

Een handig patroongewichtje maken? Zo dus!

Met een gewichtje is het makkelijker om te knippen en daarbij maak je de stof niet al kapot met een speld. De stof blijft, ook als je al spelden hebt gebruikt, makkelijker en langer liggen op dezelfde plek. Daarom is het handig om gewichtjes te hebben. In deze uitleg wordt gezegd dat je er vijf kan maken, dit is handig, maar meer kan natuurlijk ook.




De benodigdheden

  • Een leuke stof van een vierkante meter
  • Draad
  • Een naald
  • Minimaal 1 kilo rijst
  • Een leuk lintje van 70cm
  • En eventueel een bord om de cirkels mee te maken.

Wat moet je doen?
1. Het tekenen van het patroon op de stof
Voor het tekenen van dit patroon moetje een grote cirkel maken. Het makkelijkst gaat dit met een grote bloempot of pizzabord, dit voldoet als je patroon. Zie figuur 1. Maar eerst moet je de stof mooi glad strijken, zodat er geen vouwen meer in de stof zitten en dus ook geen fouten in je cirkel bij het tekenen en naaien van de cirkels. Leg dit bord of deze bloempot zo dicht mogelijk tegen de rand en teken met een krijtje de cirkel langs de rand. Als je nu het bord of de pot weghaalt, ziet het er uit zoals op figuur 2. Herhaal dit 5 keer.

Figuur 1
Figuur 2

Als je nu de cirkels hebt uit geknipt, zien ze uit als op figuur 3.

Figuur 3
2. Het gewicht er in doen
Als gewicht, heb je de rijst. Je weegt dit af op 200 gram en doet dit op de stof zoals in figuur 5.

Figuur 4
Figuur 5

3. Het dicht naaien
Het dicht naaien van de gewichtjes kan lastig zijn, omdat de rijst er natuurlijk wel in moet blijven. Als je eerst 4 kanten van de cirkel vast maakt boven aan, dan zal de rijst langer op zijn plek blijven zitten. Naaien moet met de hand. Zie figuur 6. Nadat je klaar bent met naaien ziet het eruit als figuur 7. 
Figuur 6
Figuur 7

Doe nu het lintje er om heen en maak er een strikje in, trek goed strak aan, dan is nu je gewichtje af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten