zondag 3 januari 2016

Het bakken van een ècht lekker brood!

Het idee en recept van brood bakken is al zo'n 30 duizend jaar oud en het is ontzettend lekker om het vers te hebben en te mogen eten! Van de bakker kan het elke ochtend vers zijn, maar zelf gemaakt en dan nog warm is naar mijn mening het allerlekkerst en vaak nog goedkoper ook. Dikke laag jam op mijn iets te dikke sneetje brood en smullen maar! Hoe vaker je een brood bakt, hoe meer je leert hoe het voor jezelf het beste werkt en hoe makkelijker je het recept gaat onthouden. Nadeel is altijd wel dat er bij het bakken van brood ontzettend lang gewacht moet worden vanwege het rijzen en bakken, dus ga gerust andere dingen doen op die momenten.




Wat zit er in het brood?
  • Zakje gist
  • 550 gram bloem
  • 300 milliliter lauw water
  • 10 gram zout
  • 10 gram suiker
Een over, mengkom, maatbeker, theelepel, theedoek, keukenweegschaal en keukenwekker zijn ook nodig.

Hoe maak je het brood?
  1. Doe alle ingrediënten in de kom, ook het water.
  2. Kneed daarna alles met je handen tot een gladde bol. In het begin zal het plakken, maar naarmate het deeg langer is gekneed, wordt het plakken ook minder. Is het deeg nadat het glad is te kruimelig, dan kun je er water bij doen. Is het deeg te nat, dan kun je er bloem bij doen.
  3.  Leg de mooie gladde bol in een kom en leg over de kom de theedoek. Dit kun je 40 minuten laten staan op kamertemperatuur.
  4. Hierna kneed je het nog eens en kun je het op de bakplaat onder een doek weer 40 minuten laten rusten. In de tussentijd kun je de over voorverwarmen op 200 graden.
  5. Bak het brood 40 minuten en laat het daarna licht afkoelen.


Geniet van je brood. Is jouw brood gelukt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten